VANTAA JA KERAVA muodostavat yhdessä oman kaksikielisen hyvinvointialueen. Aluevaaleissa valitaan päättäjät ratkaisemaan, miten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut järjestetään Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Vantaan ja Keravan alueella on paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Hyvinvointialueemme on poikkeuksellinen, sillä sen väestö kasvaa vauhdilla ja on Suomen monikulttuurisin. Alueemme on ikärakenteeltaan nuori, mutta samalla ikääntyvä.

Alueella on suhteellisen suuri määrä paljon tukea tarvitsevia asukkaita. Hoivaa tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa jatkuvasti. Lastensuojelun tarve ja nuorten mielenterveyshaasteet ovat lisääntyneet viime vuosina. Haasteiden ratkaisemiseksi on löydettävä uusia keinoja.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on rakennettu hyvällä yhteistyöllä positiivista tulevaisuutta. Tämän ansiosta hoitoon ja palveluihin pääsyä on viime vuosina pystytty parantamaan.

Päättäjiltä vaaditaan inhimillisyyttä ja kaukokatseisuutta. Palvelujen uudistamisen tiellä on jatkettava. Se on inhimillinen ja taloudellisesti kestävä tie. Jatkossakin toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastuspalvelut on turvattava sekä henkilöstön saatavuudesta huolehdittava. Asiakasmaksut eivät saa olla esteenä palvelujen käytölle.

Sosialidemokraattien mielestä julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvoinnin ja turvallisuuden perusta. Niitä täydentävät sosiaali- ja terveysjärjestöt sekä alan yritykset. Hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa on lisättävä ja ostopalveluita on käytettävä harkiten. Palveluita on kehitettävä asukkaiden ja eri asuinalueiden tarpeet huomioiden.

Sinun tuellasi me sosialidemokraatit huolehdimme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella sote- ja pelastuspalvelut järjestetään oikeudenmukaisesti, vastuullisesti ja yhdenvertaisesti. Sinun oikeutesi turvalliseen arkeen ja toimiviin palveluihin on tärkein tavoitteemme.

Huolehdimme siitä, että terveyspalvelut ovat lähellä ja helposti saavutettavissa. Yhteys terveysasemalle on saatava välittömästi. Hoitoon on päästävä kiireellisissä tapauksissa heti ja kiireettömissä kahden viikon sisällä. Hammashoitoon tulee päästä kiireettömissä tilanteissa kuukauden kuluessa ja kiireellisissä tapauksissa samana päivänä. Erikoissairaanhoidon osaamista tulee tarjota myös terveysasemilla. Etävastaanottoa tulee tarjota sitä haluaville.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on hyvä työskennellä. Pidämme huolta hyvinvointialueen työntekijöistä. Panostamme työntekijöiden työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Kehitämme työoloja ja palkkausta pitkäjänteisesti. Siten voimme varmistaa, että hyvinvointialueemme säilyy vetovoimaisena työpaikkana ja palvelut laadukkaina.

Hyvinvoivat vanhemmat ovat lapselle paras suoja ja terveen kehityksen varmistaja. Vanhempien tukena ovat toimivat lasten ja perheiden palvelut. Huolehdimme, että jokainen perhe saa riittävän tuen. Neuvolapalvelut ovat pienten lasten perheille hyvinvoinnin tuki. Tavoitteemme on, että jokaiselle suuralueelle perustetaan perhekeskus, josta saa apua ja tukea ja jonne voi toisaalta mennä vain kahville toisten vanhempien ja lasten seuraan. Perhekeskuksiin sijoitetaan neuvola, nykyiset perhepalvelut ja tarvittaessa erikoislääkärien vastaanotto sekä sote-järjestöjen ja seurakuntien matalan kynnyksen toimintaa.

Vahvistamme koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa sekä mielenterveyspalvelujen saatavuutta. Nopea pääsy palveluihin on inhimillistä ja säästää yhteiskunnan varoja.

Yhteistyö nuorten tukemisessa vanhempien, koulujen, nuorisotoimen, hyvinvointialueen palveluiden ja sote-järjestöjen kesken on oltava sujuvaa ja moniammatillista. Nuorille suunnattuja maksuttomia matalan kynnyksen palveluja on lisättävä. Esiopetuksessa, kouluissa sekä oppilaitoksissa psykologien ja kuraattorien saatavuus ja resurssit on turvattava. Nuorille on tarjottava laadukasta ehkäisyneuvontaa ja tukea seksuaaliterveyteen liittyen.

Tuki pitää saada silloin, kun sitä tarvitaan. Ennaltaehkäisevät palvelut ovat tärkeitä, jotta ongelmat eivät muodostu kohtuuttomiksi. Tarvitaan toimivia päihdepalveluita, joissa lasten näkökulma ja nuorten erityistarpeet on otettu huomioon. Toimeentulo ja koti on turvattava kaikille, jottei kukaan jää vaikeassa tilanteessa tyhjän päälle.

Riittävä määrä ammattitaitoisia hoitajia on edellytys laadukkaalle hoivalle ja hoidolle. Jokaisella on halutessaan oikeus asua omassa kodissaan niin pitkään kuin se on mahdollista. Jokaisella on oikeus toisen ihmisen seuraan, ulkoiluun ja virkistykseen. Vanhusta ei pidä jättää yksin. Palveluasumisen ja tehostetun hoivan paikkoja on lisättävä tarpeen kasvaessa. Kotihoitoa on kehitettävä ikäihmisten tarpeiden mukaisesti.

Hyvinvointialueella noudatetaan YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa sopimusta, jonka tarkoituksena on varmistaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuus ja osallisuus kaikilla elämän osa-alueilla. Hyvinvointialueen palveluissa ja niiden saavutettavuudessa huomioidaan alueen asukkaiden yksilölliset tarpeet.

Omaishoitajien työ on arvokasta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella varmistamme, että jokainen omaishoitaja saa lain mukaisen korvauksen, ohjauksen ja vapaa-ajan sekä mahdollisuuden lepoon.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt parantavat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä sekä tarjoavat osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Niissä ammatilliseen erityisosaamiseen yhdistyy vertaisten ja vapaaehtoisten rooli. Rakennamme sote-järjestöjen osaamisen osaksi hyvinvointialueen palvelukokonaisuutta, varmistamme riittävillä järjestöavustuksilla kumppanuuden ja huolehdimme järjestöyhteistyön neuvottelukunnasta ja sen toimivuudesta osana hyvinvointialueen rakenteita.

Toimivat pelastus- ja ensihoitopalvelut on varmistettava kaikissa tilanteissa oikea-aikaisesti ja riittävin resurssein. Tarvittavat uudet pelastusasemat tulee rakentaa pikaisesti. Sopimuspalokuntien toimintaedellytykset on varmistettava myös tulevaisuudessa.

Sosialidemokraatit on yhteistyön puolue. Haluamme, että hyvinvointialueen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien välinen toiminta asukkaiden parhaaksi tiivistyy. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on hyvinvointialueen ja kaupunkien yhteinen tehtävä. Tarvitsemme toimia kaavoituksessa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, nuorisopalveluissa, liikuntapalveluissa, kulttuuritoimessa, kotouttamis- ja työllisyyspalveluissa. Mitä paremmin yhteistyö eri tahojen välillä toimii, sitä paremmin pystymme tuottamaan asukkaille hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja toimivaa arkea.

Ennakkoäänestys
2.–8.4.2025

Vaalipäivä
13.4.2025