Kuka saa äänestää aluevaaleissa?

Äänioikeutettu saa kotiinsa kirjeen äänioikeudesta. Varsinainen vaalipäivä on 13.4.2025. Samaan aikaan käydään kuntavaalit.

Saat äänestää aluevaaleissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, jos olet 

  • EU-maan, Islannin tai Norjan kansalainen
  • täytät vaalipäivään mennessä 18 vuotta
  • kotipaikkasi on Vantaalla tai Keravalla 

Voiko äänestää (toisella alueella) ennakkoon? 

Voit ennakkoäänestää samaan tapaan kuin muissakin vaaleissa. Ennakkoäänestys on 2.-8.4.2025 ja kaikki Suomen ennakkoäänestyspaikat löydät osoitteesta

Ota mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Jos henkilöllisyystodistus puuttuu, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä varten tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.

Samanaikaisissa vaaleissa äänestäminen on yksinkertaista. Saat äänestyspaikalla kaksi äänestyslippua, violetin ja valkoisen. Violetilla lipulla äänestät aluevaaleissa ja valkoisella lipulla kuntavaaleissa. Vaalivirkailijat neuvovat ja auttavat sinua äänestyspaikalla. 

Muutin vähän aikaa sitten. Mistä tiedän, minkä alueen ehdokkaita voin äänestää?

Saat kotiisi kirjeellä tiedon äänioikeudestasi. 

Aluevaalien tiedot äänestäjistä on poimittu väestötietojärjestelmästä 21.2.2025. Jos olet muuttanut 21.2. jälkeen, äänestät vanhan kotipaikkakuntasi mukaan. 

Mistä aluevaaleissa on kyse? Mistä niissä oikein päätetään?

Aluevaaleissa valitaan jokaiselle hyvinvointialueelle valtuutetut. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle valitaan 69 valtuutettua. 

Aluevaaleilla valitut aluevaltuutetut päättävät aluevaltuustossa hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Miten hallinto ja päätöksenteko tapahtuu?

Valtuusto on hyvinvointialueen korkein päättävä elin. Se päättää suurista linjoista, eli hyvinvointialueen palveluiden järjestämistä ohjaavasta strategiasta, talousarviosta ja tilinpäätöksestä. 

Hyvinvointialueelle tulee lisäksi hallitus sekä lautakuntia. Ne kokoontuvat valtuustoa useammin ja päättävät palveluiden yksityiskohtaisemmasta järjestämisestä.