Euroopan omaishoitajien päivää vietetään tänään 6.10.2023. Teemapäivää on vietetty vuodesta 2020 Euroopan omaishoidon toimijoiden verkoston (Eurocarers) toimesta.

Suomessa omaishoidon sopimuksen tehneitä omaishoitajia on noin 50 000. Omaishoidon tuki sisältää hoitopalkkion lisäksi omaishoidon vapaat ja muita omaishoitajuutta tukevia palveluita. Todellinen omaishoitajien määrä on paljon suurempi, arviolta 300 000 omaishoitajaa on vastuussa hoidettavistaan ilman omaishoidon tukea.

Orpon hallituksen hallitusohjelmassa kerrotaan omaishoitajien olevan yhteiskunnan tärkeä voimavara. Hallitusohjelmassa luvataan vahvistaa omaishoitajien yhdenvertaisuutta ja jaksamista sekä jatkaa omaishoidon tuen kriteerien valtakunnalliseen yhtenäistämiseen tähtäävää työtä. Hallitusohjelmassa ei ole luettavissa omaishoitoon kohdistuvia säästötoimia, mutta julkisuudessa valtiovarainministeri Purra on kertonut, että säästötoimet tulevat kohdistumaan myös omaishoitajiin. Vaikka toistaiseksi olemme epätietoisia siitä, suunnitellaanko leikkauksia omaishoidon tukeen, ministeri on epäilemättä oikeassa – jo tiedossamme olevat sosiaaliturvan heikennykset tulevat heikentämään omaishoitoperheiden toimeentuloa entisestään.

Omaishoitajat antavat arviolta 80 % kaikesta hoivasta Suomessa. Vuonna 2023 omaishoidon tuen lakisääteinen vähimmäispalkkio on 439,70 euroa kuussa. Tehostetun palveluasumisen kustannukset hyvinvointialueelle ovat noin kymmenen kertaa suuremmat, kuin omaishoitajan kuukauden vähimmäispalkkio. Tästä voimme laskea, kuinka paljon hoivan kustannukset nousisivat, mikäli omaishoitajat lopettaisivat uskomattoman arvokkaan ympärivuorokautisen työnsä läheistensä hoitajina.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialuestrategiaan on kirjattu: Omaishoitajien palveluita kehitetään, omaishoitajien jaksamiseen panostetaan ja riittävästä omaishoidontuesta huolehditaan. Meidän tulee varmistaa, että tämä todella toteutuu. Kauniilla sanoilla ei ole merkitystä ilman tekoja.

Nina Korventaival (sd.)
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen
Keravan kaupunginvaltuutettu

Katso myös nämä: