Puheenvuoro aluevaltuuston kokouksessa 12.12.2024
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät aluevaltuutetut ja alueen asukkaat,
Vantaa-Kerava hyvinvointialueen talousarvio on kunnianhimoinen ja erittäin vaativa. Jatkamme palvelujen uudistamisen tiellä. Talouden vakauttamiseen 2026 loppuun mennessä emme pysty, kuten ei suurin osa muistakaan hyvinvointialueista. Tämä on valtioneuvoston käsissä, joka voisi ja jonka tulisi pikaisesti helpottaa hva ahdinkoa pidentämällä talouden tasapainottamisaikaa alijäämien kattamisessa edes vuoteen 2028 asti. Se ei maksaisi mitään, mutta estäisi kohtuuttomat tilanteet. Silloin aluepäättäjiä ei pakotettaisi rikkomaan jotakin lakia. Jos siihen on pakko, kunnioitan itse mieluummin sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöä ja viime kädessä perustuslain velvoitetta turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut eli ihmisten perusoikeuksia kuin rahoituslakia.
Vuoden 2025 talousarviossa on tavoite, että tulos on ylijäämäinen. Jotta siihen päästään, se vaatii kaikilta toimialoilta jokaista työntekijää myöten määrätietoista työtä, toiminnan jatkuvaa, periksiantamatonta uudistamista sekä talouden tiivistä seurantaa eri. Siis erittäin suurta kurinalaisuutta. Ylijäämäinen tulos on välttämätön, jotta voimme saada hyväksynnän investointiohjelmallemme. Siellä 2025 erityisesti Lännen perhekeskus on tärkeä, jotta onnistumme painopisteen siirtämisessä lasten ja perheiden palveluissa ehkäisevään ja varhaiseen tukeen.
Järjestöjen tärkeys yhteistyökumppanina nousee hyvin esille HVA strategiassa ja talousarviossa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja matalan kynnyksen tuessa järjestöillä on erittäin tärkeä rooli. Erityisen tärkeää järjestöyhteistyö on lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön ja vanhusten palveluissa. Järjestöt toteuttavat mm. terveysneuvontaa eri muodoissaan esim. verenpainemittaukset, lapsi- ja perhepalveluissa tehdään tiivistä yhteistyötä perhekeskuksissa esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden tukemisessa ja erotilanteissa.
Toisin kuin järjestöistä vähän aikaa sitten kommentoitiin, on helppo osoittaa, että ilman järjestöjä ja niiden osaamista emme pärjää. On viisas tulevaisuusinvestointi, että tiukasta talousraamista huolimatta ensi vuoden talousarviossa järjestöavustusten määrää nostetaan 60 000 eurolla. Se on konkreettinen viesti järjestöille yhteistyön tärkeydestä ja kiitos siitä. Monilla muilla hyvinvointialueilla järjestöavustuksissa suunta on valitettavasti täysin päinvastainen.
Riitta Särkelä
Aluevaltuutettu