Puhe aluevaltuuston kokouksessa 12.12.2023 koskien järjestöyhteistyörakennetta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

Hienoa, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle lopultakin saadaan järjestöyhteistyörakenne.

Järjestöyhteistyörakennetta esitetään lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan alaisuuteen. Sote-järjestöjen toiminta ei rajaudu vain osallisuuteen, vaan on laajasti hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, matalan kynnyksen apua ja erilaisia voittoa tavoittelemattomia palveluja sekä vankkaa erityisosaamista.

Helsingissä tehtiin tämän vuoden alussa vastaava ratkaisu ja sijoitettiin järjestöyhteistyörakenne osallisuusrakenteen alle. Helsingissä apulaispormestari Sazunovin johdolla haetaan nyt uutta ratkaisua, koska siellä on todettu, että järjestöjen yhteistyö eri toimialojen kanssa ei rakennu riittävästi osallisuusrakenteen alla toimittaessa. Järjestöjen osaaminen ja resurssit eivät siis silloin riittävästi tue sote-palvelujen uudistamista.

Olemme VAKEssa tekemässä saman ratkaisun ja sanoisin, saman virheen.

VAKEssa olisi viisasta rakentaa järjestöjen erityisosaaminen tiiviisti eri toimialojen tueksi ja lisäresurssiksi VAKEn uudistusohjelmaan ja toimintatapojen uudistamiseksi aluehallituksen alle. Kannattaa muistaa, että järjestöt tuovat erityisosaamisensa lisäksi VAKEn alueelle myös 11,6 miljoonaa euroa rahaa vuonna 2023. Se on kolmanneksi eniten asukasta kohti Suomessa.

Katso myös nämä: