Puhe aluevaltuuston kokouksessa 12.12.2023 koskien Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousarviota vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmaa vuosille 2024-2026

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja ja hyvät valtuustokollegat!

Hyväksyessämme Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategian lupasimme sen myötä, että arvostamme henkilöstöämme. Henkilöstön saatavuus, riittävyys ja pysyvyys ovat edelleen hyvinvointialueemme palvelukyvyn suurin haaste.

Tämän vuoksi olen erittäin tyytyväinen, että talousarviosta löytyy kattavasti toimenpiteitä henkilöstön pysyvyyden ja saatavuuden parantamiseksi. Nostan esille palkkauksen harmonisaation, mikä tulee saattaa päätöksen mitä pikimmiten. Viivyttely ei paranna tilannettamme, koska kilpailu työvoimasta on jo Uudenmaan alueella kova, puhumattakaan koko Suomesta. Palkkojen yhteensovittaminen maksaa, mutta se on hinta, joka kannattaa maksaa. Koulutettu henkilöstö on palkkansa ansainnut ja ilman heitä asukkaidemme saama palvelu kärsii.

Jo useamman vuoden ajan Tehyn teettämän selvityksen tuloksien mukaan alalta pois työntäviä tekijöitä ovat huono palkkaus ja heikot työolosuhteet. Näihin me voimme vaikuttaa ja kääntää suuntaa. Olen tyytyväinen, että alueellamme otettiin käyttöön sitoutumislisä. Sitä on kuulemani mukaan kadehtien seurattu myös muilla alueilla, vaikka kuulimmekin, että ministeriötasolla sen merkitystä ehkä kyseenalaistettiin. Sitoutumislisän käyttöä tuleekin jatkaa ja käyttöä laajentaa kriittisiin ammattiryhmiin tulevana vuonna.

Meidän tulee kaikin mahdollisin tavoin ponnistella, että meillä on hyväntekijöitä hyvinvointialueellamme tänään, huomenna ja tulevaisuudessa. Vain heidän kanssaan, heidän avullaan me pystymme turvaamaan alueemme asukkaille laadukkaat palvelut!

Tässä kohtaa haluaisinkin välittää meiltä kaikilta hyvinvointialueemme henkilöstölle rauhallisen joulun toivotusten lisäksi suuret kiitokset kuluneesta ensimmäisestä toimintavuodesta.

Sari Viinikainen
Aluevaltuutettu

Katso myös nämä: