Puhe aluevaltuuston kokouksessa 11.9.2023 koskien Tarja Eklundin valtuustoaloitetta ”Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen mahdollisuutta aloittaa miesten eturauhassyövän seulonnat

Vastausta aloitteeseen miesten eturauhassyövän seulontojen aloittamiseen on perusteltu asiantuntija ryhmän tieteellisen näytön epävarmuuteen ja palvelujärjestelmältä vaadittavien resurssien saatavuushaasteisiin vedoten. Vastauksessa todetaan, että seulonta PSA testillä alentaa kuolleisuutta, mutta johtaa tarpeettomiin diagnooseihin. Jokainen ajoissa löydetty syöpätapaus vähentää kuitenkin raskaimpien hoitojen kuluja ja antaa mahdollisuuden parantua taudista. Eikö se silloin ole jo sen arvoista, että seulontoja tehdään ennemmin kuin jätetään tekemättä?

Magneettikuvausta hyödyntävän seulonnan hyödyistä ei vielä ole näyttöä tarpeeksi tai tietoa. On hyvä, että asiaa koskeva tutkimus on käynnissä Suomessa, mutta tulosten saaminen vie vielä vuosia. Vastauksessa ei ole myöskään selvitetty, onko olemassa muita testausmenetelmiä, joita voitaisiin mahdollisesti hyödyntää, esim. Stockholm 3 -testi, jota Mehiläinen käyttää.

Tutkimuksiin ohjaaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on jo tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannalta erittäin tärkeää. Naisten rintasyöpä- ja papaseulonnat ovat hyvä esimerkki siitä, että seulonnat kannattavat. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja liian moni syöpätapaus löytyy liian myöhään. Noin 5000 henkilöä sairastuu vuosittain.

Olen pettynyt siihen, että seulontoja ei tässä vaiheessa luvata aloittaa edes ikäluokissa 50-69 vuotta, joissa 40 % syövistä löytyy. Toivonkin, että seulontojen aloittamista kiirehdittäisi ja ne voitaisiin aloittaa lähivuosien aikana Vantaa ja Kerava hyvinvointialueella sekä voidaanko seuraavan budjettineuvottelun yhteydessä miettiä esim. pilotin järjestämistä valitulle ikäluokalle.

Pidän tärkeänä, että asiaan kiinnitetään huomiota ja että terveysasemilla on päätetty ottaa käyttöön malli, jossa oireettomille miehille tarjotaan mahdollisuutta PSA-tutkimuksiin tietyin ehdoin. Olisi hyvä tiedottaa tästä mahdollisuudesta erityisesti ikäluokkia 50- vuodesta eteenpäin tiedotuskampanjalla.

Tarja Eklund (sd.)
aluevaltuutettu

Katso myös nämä: