
antaan elinvoimaisuus rakentuu paljolti maankäytön, asuntopolitiikan, joukkoliikenteen ja yrityspalvelujen varaan. Maankäytöllä ja asuntorakentamisella voidaan vaikuttaa asuinalueiden viihtyisyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. On tärkeää satsata virkistys- ja luontoalueiden ja palvelujen saatavuuteen, työpaikkarakentamiseen sekä sujuvaan liikenteeseen. Hyvinvointialueen tarve rakentaa uusia rakennuksia palveluille on lisäksi huomioitava tonttivarauksissa.
On tärkeää säilyttää asuinalueiden omaleimaisuus. Väkiluvun kasvaessa tulee tilanteita, joissa uusi rakentaminen ja asuinalueiden laajentuminen törmäävät asukkaiden vastustukseen. Näiden tilanteiden kanssa kaupunkisuunnittelu joutuu tasapainoilemaan jatkossa yhä enemmän. Luontoarvojen tarkempi selvittäminen ja huomioiminen sekä asukkaiden kuuleminen kuuluvat osaksi kaavaprosessia.
Tarvitaan uusia koteja kaikenlaisten ja kokoisten perheiden tarpeisiin. Samalla pitää huolehtia palveluista ja työpaikkarakentamisesta. Tarvitaan sopivassa suhteessa sekä omistus- että vuokra-asuntoja ja edullista valtion tukemaa asuntojen rakentamista. Asuinhuoneistojen pinta-alasääntelyllä varmistetaan perheasuntojen saatavuus ja muiden asuntokokojen riittävyys.
Yleiskaavassa pyritään suojaamaan olemassa olevia omakotialueita kaavamerkinnöillä ja suojalausekkeilla. Asemakaavoitusvaiheessa on tarkemmin selvitettävä uusien sekä täydentyvien pientaloalueiden laajennusten edellyttämien uusien palveluiden tarvetta, kaavataloudellisuutta, rakennettavuutta, luontoarvoja ja hiilijalanjälkeä.
Monimuotoisella asuntorakentamisen ja palvelutarjonnan lisäämisellä vaikutetaan merkittävästi asuinalueiden eriarvoistumisriskin pienentämiseen. Vanhojen keskustojen uudistaminen on saatava liikkeelle ja kaupunkiympäristön toimialalle laaditun eriytymiskehityksen tiekartan toimenpideohjelmaa alettava toteuttaa.
Kaupunkia pitää rakentaa asukkaiden tarpeisiin tukeutuen eikä gryndereiden lähtökohdista. Kaupungin tulee voida asemakaavamääräyksillä asettaa reunaehtoja rakentamisen laatuun, suunnitteluun ja kaupunkikuvallisiin näkökohtiin liittyen.
Tarja Eklund
kaupunginvaltuutettu, eläkeläinen
kuntavaaliehdokas numerolla 200
aluevaaliehdokas numerolla 2013