Arvoisa puheenjohtaja, ministeri Aki Linden, aluevaltuutetut, virkahenkilöt ja muut kuulijat.

Tänään on historiallinen päivä, tänään käynnistämme Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuuston kokouksen myötä hyvinvointialueemme toiminnan. Tämä muutos on mahdollisuus, se on mahdollisuus parantaa hyvinvointialueemme asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastuspalveluja. Muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan se vaatii työtä meiltä valtuutetuilta sekä muutosjohtajilta ja asiantuntijoilta yhdessä muutosta tehden.

Historiallinen muutos ei tapahdu helpossa ympäristössä. Viimeisen kahden vuoden ajan koronapandemia on haastanut niin meitä kuntalaisia kuin sosiaali- ja terveyspalveluja yleensä, mutta erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilökuntaa. Koronapandemia on vaatinut veronsa ns. normaaleista palveluista, mikä on merkinnyt hoito- ja hoivavelkaa, jonoja sekä henkisen pahoinvoinnin lisääntymistä. Koronapandemiasta toipuminen tulee vaatimaan lähi- ja pitkäntähtäimen erityistoimia. Historiallista muutosta varjostaa myös sota Euroopassa; Ukrainan kansan hätä Venäjän hirveän hyökkäyksen alla. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulee olla valmius omalta osaltaan Ukrainasta sotaa pakenevien humanitaariseen tukeen ja apuun sekä pakolaisten vastaanottamiseen. Samalla hyvinvointialueen tulee turvata asukkaidensa turvallisuus muuttuneessa turvallisuustilanteessa. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on omalta osaltaan valmis rakentamaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluja siten, että asukkaat koko hyvinvointialueella pääsevät tarvitsemiensa palvelujen piiriin oikea-aikaisesti, jonottamatta ja yhden luukun periaatteella. Tavoitteenamme on painopisteen saaminen ennaltaehkäiseviin palveluihin sekä perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio erikoissairaanhoidon kanssa, mikä merkitsee yhdessä sovittavia asiakaslähtöisiä sujuvia hoitopolkuja. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhdessä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa tulee mielestämme olla sujuvaa ja kuntalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaa. Sosialidemokraattien tavoitteena on rakentaa hyvinvointialueestamme houkutteleva työpaikka, mikä on iso haaste vallitsevassa työvoiman kilpailutilanteessa.

Ja kaiken tämän edellä mainitun olemme valmiita tekemään hyvässä yhteistyössä valtuuston eri poliittisten ryhmien kesken.

Katso myös nämä: